05-12-2022

Het is weer donker en koud buiten: de hoogste tijd om te zorgen dat jouw garderobe helemaal winterproof is. Een mooie gelegenheid om eens in de wereld van bamboetruien en loungekleding te duiken. Daarmee ben je gegarandeerd van warmte én het allerhoogste comfort. Maar hoe kan het dat een materiaal dat je koel houdt in de zomer, je ook warm houdt in de winter?

 

Een veelzijdig materiaal

Omdat het nog altijd een relatief onbekende textielsoort is, wordt vaak gedacht dat de toepassingen van bamboe beperkt zijn. Het tegendeel is echter waar: bamboeviscose is te gebruiken in eigenlijk elk kledingstuk, al dan niet in een blend met katoen of wol.

Sokken en ondergoed komen het meest voor, maar ook T-shirts nemen toe in populariteit. En je vindt bamboe dus ook terug in truien, loungekleding, pyjama’s en zelfs in sjaals, mutsen en badjassen. En die zijn allemaal hartstikke lekker warm.

 

Thermoregulerende werking

Dat bamboekleding fijn is in de zomer is bekend. Het is een zacht en comfortabel materiaal, dat je door de absorberende en ademende werking goed koel houdt bij warm weer. Wist je bijvoorbeeld dat bamboeviscose door de open vezelstructuur zo’n 60% meer vocht absorbeert dan katoen? Deze kenmerken zorgen samen voor extreem goede thermoregulatie. Gek genoeg zijn het exact dezelfde eigenschappen die bamboekleding zo aangenaam maken in de winter.

Thermoregulatie klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. Je komt er zelfs al dagelijks mee in aanraking, ook zonder bamboekleding. Een voorbeeld: als je het warm hebt, zorgt je lichaam door te transpireren dat je afkoelt. Dat is thermoregulatie. Kort gezegd: thermoregulatie zorgt ervoor dat je lichaam op ongeveer de juiste temperatuur te blijven. Bamboe heeft een thermoregulerende werking en helpt jouw lichaam daarmee de ideale temperatuur te behouden. In de winter gebeurt dat door jouw lichaamswarmte vast te houden – en dat doet het een stuk beter dan andere textielsoorten.

 

Meer lagen, meer warmte

Tenslotte is er nog een mooie toepassing voor bamboekleding: het dragen van meerdere kledinglagen. Niets nieuws natuurlijk: hoe meer kleding je draagt, hoe warmer je het hebt. Toch is het de moeite waard om even toe te lichten. Bamboe laat zich door die buitengewone kenmerken namelijk uitstekend combineren. Met bamboe, maar ook zeker met andere stoffen.

Met één van onze ondershirts ervaar je bijvoorbeeld het aangename gevoel van bamboe, terwijl het eenvoudig te combineren is met vrijwel alle bovenkleding. Zo behoudt je lichaam zijn warmte, terwijl je je de hele dag fris blijft voelen. Ben je al voorzien van ondershirts? Overweeg dan eens een pullover, met of zonder rits, voor dat extra beetje comfort. Die zijn trouwens ook perfect te dragen over een overhemd! Zo heb jij deze winter geen last van de kou, maar blijf je wel lekker fris. Wat wil je nog meer?