27-09-2021

Katoen is de waterverslinder onder de textielsoorten. Gemiddeld is er 8.000 liter water nodig voor de teelt van slechts één kilo katoen. Daarnaast is katoen verantwoordelijk voor maar liefst 11% van alle pesticiden en 25% van alle insecticiden ter wereld. De grond raakt dusdanig uitgeput bij de teelt dat er kunstmest gebruikt moet worden om de productie van katoen weer enigszins mogelijk te maken.

Katoen als aanvulling in de samenstelling

Ondanks dat katoen veel nadelen heeft voor het milieu bestaan onze producten voor een klein deel uit katoen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar komt doordat de katoenvezel een eigenschap bezit die bamboe niet bezit. De grove katoenvezel zorgt voor stevigheid en structuur in de kleding. Gelukkig is er een oplossing om de milieubelasting van katoenteelt terug te dringen: biokatoen.

Biokatoen stap vooruit

Aan het product kan men niet zien of iets biologisch of gewoon katoen is. Het verschil zit in de productie. Bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt biokatoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën. Wij blijven ons inzetten om de katoen in onze producten zo duurzaam mogelijk te produceren.

Bamboe als alternatief voor katoen

Hoewel onze producten voor een klein deel bestaan uit katoen is bamboe veruit het meest vertegenwoordigt. Zo bestaan onze boxers uit 68% bamboe, 28% katoen en 4% elastaan. In onze sokken is zelfs helemaal geen katoen verwerkt. We leggen je graag uit in welke opzichten bamboe wel een positieve impact heeft op het milieu.

Bamboe heeft enkel zonlicht en regenwater nodig om te groeien. Er is dus geen kunstmatige bewatering nodig. Er zijn geen pesticiden, insecticiden (bestrijdingsmiddelen) en kunstmest nodig om bamboe te laten groeien. Na het kappen groeit de snelstgroeiende plant direct verder omdat de wortels in de grond blijven zitten. Per vierkante meter wordt er circa 10x zoveel bamboe geproduceerd als katoen.

Bamboetextiel biedt ook voordelen voor jou

Bamboe kent niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor jou. Jij blijft de hele dag fris en droog vanwege de microgaatjes in de bamboevezel. Daarnaast voelt de textielsoort heerlijk zacht aan. De gladde structuur van de vezel is het geheim achter deze fantastische eigenschap. Nadat je het eenmaal geprobeerd hebt wil je niet meer anders. Denk aan jezelf én aan het milieu. Bestel je kleding bij Bamigo.

Bekijk kleding