25-06-2018

De meeste kleding die we dagelijks dragen is gemaakt van katoen. En dat terwijl katoen eigenlijk helemaal niet zo milieuvriendelijk is. Daar heeft Bamigo iets op bedacht. Zij schoven katoen grotendeels aan de kant en gingen vol voor bamboe. Wat zijn nu precies de verschillen tussen bamboe en katoen?

De verschillen tussen bamboe en katoen

Een groot verschil zit ‘m in de doorsnede van de vezel. De bamboevezel kent een rondere doorsnede waardoor er minder weerstand ontstaat. Door de rondere vezel kunnen er gladdere garens gemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat bamboetextiel extreem zacht aanvoelt op de huid. Ook kan bamboe veel meer vocht absorberen dan katoen. Hierdoor blijf je met bamboe kleding langer droog en ruik je dus langer fris.

Bamboe

Bamboestengels zijn echte racemonsters en kunnen wel één meter per dag groeien. Bamboe wordt niet volledig geoogst als plant. De stengels van de bamboeplant worden geoogst, terwijl de wortels in de grond blijven zitten. Doordat de wortels niet geoogst hoeven te worden en vanwege het feit dat bamboe razendsnel aangroeit heb je relatief gezien weinig oppervlakte nodig om veel bamboe te produceren.

Bamboe groeit daarnaast heel makkelijk zonder insecticiden, pesticiden en kunstmest. Bamboe kan op veel verschillende plekken groeien maar groeit het best in een warm en vochtig klimaat. Het heeft, vanwege de absorberende werking, weinig extra water nodig om te groeien.

Katoen

Katoen heeft bij de groei juist wel pesticiden, insecticiden en kunstmest nodig. Door de grote vraag naar katoen moet katoen kunstmatig snel groeien en daarvoor heeft het veel water nodig. Wist je dat er voor één katoenen spijkerbroek maar liefst 10.000 liter water nodig is? Zeker gezien de waterschaarste in sommige delen van de wereld is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk met water om te gaan.

Combinatie bamboe/katoen zorgt voor stevigheid

Toch wordt naast bamboe ook katoen verwerkt in de samenstelling van onze boxershorts en T-shirts. Katoen is namelijk erg belangrijk voor de stevigheid en structuur van de kleding. De combinatie bamboe en katoen zorgt ervoor dat jij zeker kunt zijn van de stevigheid van je product.

Het lukt ons om het gebruik van katoen in onze producten te beperken tot maximaal 28% (ten opzichte van minimaal 68% bamboe). Door steeds meer gebruik te maken van biologische katoen proberen wij alle processen zo milieuvriendelijk te houden. Kies jij ook voor de voordelen van bamboe.

Bamboe: het textiel van de toekomst

Inmiddels weet je wat de grote verschillen zijn tussen bamboe en katoen. Wil jij alles over bamboe weten? Bekijk dan gratis het e-book ‘Bamboe: het textiel van de toekomst’.

ONTDEK E-BOOK