post image

Op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven voor katoenen kleding

Hoewel het zonder twijfel dé stof van de 19e en 20e eeuw was, zal het gebruik van conventionele katoen om kleding te produceren waarschijnlijk de komende decennia afnemen. Bedrijven en consumenten beginnen te beseffen dat er dringend behoefte is aan duurzamere alternatieven. Om grootschalig te kunnen worden gebruikt, moet het textiel van de toekomst duurzaam en economisch zijn: hier zijn enkele van de beste alternatieven voor katoen.


3 redenen waarom katoen schadelijk is voor het milieu

Er zijn veel redenen waarom het katoen dat normaal wordt gebruikt in de textielindustrie het milieu beschadigt, maar drie daarvan lijken het meest voor te komen: het gebruik van pesticiden en meststoffen, het gebruik van bewerkbare grond (katoen heeft tot 2,5% van al het gecultiveerde land ter wereld nodig) en de behoefte aan extra bewatering (tot 10.000 liter water per kilo katoen).

Het is geen verrassing dat andere textielstoffen nu al vaker gebruikt worden. Biologische katoen is een stap voorwaarts op de weg naar een duurzamer textiel, waardoor het gebruik van synthetische en giftige pesticiden voorkomen wordt, maar het vereist nog steeds veel water en ruimte om te groeien.


Polyester

Polyester is een synthetische vezel die bijna geen water nodig heeft, maar het productieproces vereist veel energie en soms petroleumgebaseerde componenten. Bedrijven proberen momenteel manieren te vinden om gerecycled materiaal in het proces te gebruiken.


Hemp

Hennep wordt al eeuwenlang gebruikt om kleding te produceren, misschien zelfs langer. Het is meestal sterker dan katoen, en het vereist minder water en minder grondoppervlak, maar er is veel energie nodig in het transformatieproces.


Lyocell

Lyocell is een cellulose gemaakt van hout (meestal Eucalyptus). Het hout groeit op een beperkte hoeveelheid grond en vereist niet veel water, pesticiden en insecticiden. Ook wordt het niet-giftige oplosmiddel onbeperkt hergebruikt in een productieproces met gesloten lus. Het is echter een kunstmatige vezel en de oogst vergt veel energie en mankracht.


Bamboe

Bamboe lijkt op Lyocell, met het verschil dat het van gras is gemaakt (ja, bamboe is gras) en dat de groei van de plant zonder water, pesticiden of insecticiden wordt bewerkstelligd. Het beperkt ook bodemerosie en verbetert de vruchtbaarheid van de bodem. Daarnaast is het benodigde oplosmiddel niet giftig en wordt het gebruikt in een gesloten proces.

Nadat we al deze elementen hebben vergeleken, besloten we dat bamboe veruit het meest duurzame textiel was die beschikbaar was om een betere wereld te creëren. Wij zijn ervan overtuigd dat bamboe dankzij de kwaliteit van de eindproducten en het milieuvriendelijke proces een nieuwe trend op de markt zal worden.

Bekijk de bamboe basics hier

Delen:

Terug naar de webshop