Waarom bamboe?

Bamboekleding? Voordat je ons leerde kennen had je er waarschijnlijk nog niet eens van gehoord. Bamboe is bekend als voedsel voor panda's. Dat het ook de basis van kledingtextiel kan zijn, is misschien nieuw voor je. Graag vertellen wij je hier meer over.

De bamboeplant

Binnenkant bamboe stengel

Zoals eigenlijk iedere plant, heeft ook de bamboeplant wortels. En daar kunnen ze veel mee. Met de wortels halen ze water en voeding binnen en zorgen ze dat ze stevig in de grond blijven zitten. Ook kunnen er uit die wortels nieuwe bamboestammen groeien. Een bamboeplant kan namelijk uit meerdere stammen bestaan. Hoe dikker de wortel van zo'n stam, hoe dikker de stam zelf wordt.

De afbeelding hiernaast is een dwarsdoorsnede van een bamboestengel.

1: Diafragma
2: Ring
3: Knoop
4: Holte
5: Internode
6: Stamwand

Herkomst

Waar ter wereld groeit bamboe?

Om bamboe te vinden, moet je naar een tropisch tot subtropisch klimaat. Zie de groene balk in de afbeelding hiernaast. Bamboe groeit daar het best. Dat komt door de heerlijke zandgrond en de hoge luchtvochtigheid. In Europa groeit bamboe ook wel, maar meer als tuinplant. Bamboe is een harde groeier, tot wel een meter per dag. Het groeit ook op grote hoogtes, zoals in de Himalaya op vier kilometer hoog.

Het materiaal bamboe

Bamboevezelstructuctuur

Dacht je dat bamboe hout was? Bamboe mag dan hard en super stevig zijn, het is en blijft een grassoort. En die grassoort is nog hol ook! Wil je graag weten waar bamboe uit bestaat? Even kort dan: 40% cellulose, 10% vaatbundels en 50% lignine. Het uiterlijk van de bamboestengel, dus de buitenwand, is maar 0,25 mm dik en bestaat uit silicium. En toch is het supersterk spul. De buitenkant en de holle binnenkant zijn beide voorzien van een wasachtige laag.

Op de afbeelding links zie je een doorsnede van de wand van een bamboestam.

Bamboe groeit op maar liefst twee verschillende manieren: in het bos en op plantages. Beheer je een bamboeplantage goed, dan is het evenwicht tussen de groei en het kappen van bamboe precies goed. Bamboestengels zijn namelijk echte racemonsters want ze groeien supersnel. En ja, één bamboeplant kan bestaan uit meerdere stammen. Extra veel bamboe dus! Daar kun je nog eens op bouwen want je bent namelijk zeker van een vaste productie. Natuurlijk zijn de voordelen voor het milieu voor ons ook erg belangrijk.

Hoe ziet een bamboe vezel eruit?

Uitvinding van de eeuw

En dan nu, bamboekleding. Kun je je voorstellen hoe je van zo’n stevige bamboestengel, zoals op de afbeelding rechts, een T-shirt, boxershort of sokken maakt? Nee, precies, dat konden wij eerst ook niet! Hoe kan het ook anders. Pas in 2001 heeft de Universiteit van Peking ontdekt hoe je van bamboe textiel kunt maken. Sindsdien is bamboetextiel heel geliefd. En dat komt niet alleen doordat het duurzaam en milieuvriendelijk is, maar dat fijne spul is ook nog eens heerlijk zacht.

De bamboe voor onze textiel komt altijd uit China. Hebei Jigao Fiber Chemical Company (ja dat is de bedrijfsnaam!) heeft patent op het maken van bamboevezels uit bamboe. Slim gedaan, bamboe heeft namelijk heel veel potentie om de textielsoort van de toekomst te worden. Dit bedrijf bewaakt de kwaliteit van zijn bamboe met een eigen bamboeplantage om er zeker van te zijn dat iedere bamboestengel een natuurlijke groei doormaakt, zonder pesticiden. Alle vezels, maar dan ook echt alle vezels, uit die bamboeproductie in die fabriek zijn dus gecertificeerd. Moeilijk te begrijpen? Keep Cool! We leggen het even voor je uit. Dat betekent dat de bamboevezels zijn getest op ongezonde chemicaliën. Goed nieuws! Er zit geen vleugje bedreiging voor jouw gezondheid in en dat betekent dat bamboe volledig schoon is.

Wat zijn de eigenschappen van bamboe?

Bamigo's liefde voor bamboe

De liefde voor bamboe is groot bij onze amigo’s en dat heeft vele redenen.

 • De amigo’s die bamboe verbouwen hebben altijd een goede oogst. Bamboe groeit hard en groeit na het kappen weer opnieuw aan.
 • De amigo’s die onze bamboekleding kopen genieten van de hoge kwaliteit en van hoe heerlijk de kleding draagt.
 • De amigo’s van Bamigo zelf zijn trots op hun bedrijf en de producten.
 • Alle amigo’s worden blij van de voordelen van bamboe voor het milieu. We noemen er zes:
 • Bamboe heeft geen kunstmatige bewatering nodig
  Waterschaarste is voor veel landen een probleem. Bamboe bespaart juist liters water. Natuurlijk neemt bamboe wel water op maar maakt dit zelf weer goed. De planten zorgen voor minder verdamping van water door het bladerdak en de laag van gevallen bladeren op de bodem. Zo gaat er dus veel minder water verloren en is geen kunstmatige bewatering nodig.
   
 • Bamboe gaat erosie tegen
  Waar bamboe groeit, spoelt de grond niet weg. Waarom niet? Omdat bamboe zo snel groeit, heeft de plant veel wortels nodig en die houden de grond vast.

 • Bamboe maakt de grondstructuur losser
  De vertakte structuur van de bamboewortels maakt de grond losser en daarmee ook vruchtbaarder.

 • Bamboe groeit snel
  Bamboe is de snelst groeiende plant op aarde. En het heeft nog een groot voordeel. Bamboe groeit na het kappen steeds weer aan.

 • Bamboe is goed voor de fauna
  Bamboe biedt een perfecte leefomgeving voor verschillende insecten, vogels en zelfs sommige zoogdieren.

 • Bamboe groeit goed zonder pesticiden en mest
  Wanneer de bamboeplantjes na zes maanden uit het laboratorium komen, zijn ze sterk genoeg om snel verder te groeien. Daar hebben ze geen pesticiden en mest voor nodig.
   

En de panda's dan?

Pandabeer

Maak jij je misschien zorgen over gebrek aan voedsel voor de panda’s nu wij bamboe voor onze kleding gebruiken? Keep Cool! Panda’s eten vooral de kleine bamboesoorten met laaghangende bladeren. Onze producten van bamboe worden juist gemaakt van de grote bamboesoort Moso. Panda’s eten die soort helemaal niet. Dus de bamboe die wij voor onze kleding gebruiken is niet dezelfde soort als het voedsel voor de panda’s. Weer een zorg minder!

 

Het proces

Het proces van bamboe tot bamboevezel kan heel onvriendelijk zijn voor het milieu. Keep Cool! Er is ook een milieuvriendelijke manier en uiteraard gebruiken de amigo’s van Bamigo deze methode! Daarom kun jij met een goed gevoel shirts, singlets, tanktops, boxershorts, slips en sokken dragen.

Voor de liefhebbers leggen we graag het hele proces even uit.
Bamboevezels zijn hervormde cellulosevezels gemaakt van bamboepulp. De makers hebben patent op de technologie die daarvoor nodig is. De bamboepulp is een natuurlijke, groene en milieuvriendelijke grondstof, die kan worden gemengd met andere materialen, zoals katoen, hennep, zijde. Textiel van bamboe wordt eigenlijk altijd gecombineerd met andere textielsoorten. Dat doen we voor de stevigheid. Bamboevezels zijn namelijk korter dan vezels van katoen. Een combinatie van vezels zorgt ervoor dat jij zeker kunt zijn van de stevigheid van je product. Amigo’s van Bamigo doen dit met biologische katoen om het gebruik van katoen zo milieuvriendelijk mogelijk te houden.

Vezels uit bamboestengels worden pas gemaakt tijdens het viscose productieproces. Dat gaat zoals het plaatje hieronder laat zien. Bamboestengels worden klein gemaakt en chemisch bewerkt. Keep Cool! Dat doen de amigo’s van Bamigo natuurlijk in een gesloten circuit. De chemicaliën komen dus nooit in het milieu terecht. De samenstelling die door de bewerking ontstaat, persen ze door spuitmonden en zo ontstaat een dunne vezel. Van die dunne vezels maken onze amigo's het garen. En jawel, van die garens maken andere amigo's onze (h)eerlijke kleding.

Bamboeproces Bamigo

Het werk van onze amigo's

Hier wordt Bamigo geproduceerd

Alle amigo’s van Bamigo hechten veel waarde aan een eerlijk product en gebruiken dus geen bedreigde bamboesoorten. Onze bamboe komt van bamboeplantages uit China. Herbebossen is geen probleem. Vervolgens worden er in Turkije producten van gemaakt en daarna gaan deze naar ons magazijn in Nederland. Om zeker te zijn van goede arbeidsomstandigheden bezoeken wij regelmatig onze producenten.

 

Bamboefeitjes

Wist je dat?

 • bamboe geen hout is maar zoet gras?
 • giraffes echte fijnproevers zijn? Zij snoepen ook van de bladeren van bamboe.
 • een bamboeplant wel 30 meter hoog kan worden?
 • sommige bamboescheuten van de Europese bamboesoort eetbaar zijn? Smakelijk!
 • vogels hun nesten graag bouwen in bamboe omdat ze daar beschermd zijn tegen roofdieren?
 • bamboe de snelst groeiende plant op onze aardbol is?
 • het record hoogste bamboeplant op naam staat van een 48 meter hoge bamboeplant in China?
 • bamboe per jaar 10–30% biomassa kan creëren?
 • sommige tropische soorten bamboe wel meer dan één meter per dag kunnen groeien?
 • bamboestengels direct in hun maximale omvang uit de grond groeien? Ze worden dus niet dikker als ze ouder worden.
 • bamboe in sommige culturen wordt gebruikt tegen storingen in de bloedsomloop, astma en nierziektes?
 • er zelfs wijn, bier of een borreltje kan worden gemaakt van bamboe? Proost!
 • en er ook diesel uit bamboe gewonnen kan worden?
 • het materiaal zo sterk is dat er in Azië voor de bouw van flatgebouwen steigers van bamboe gemaakt worden?
 • bij cementconstructies bamboe als vervanging voor betonstaal wordt ingezet?
 • bamboe de beste helper is tegen bodemerosie?
 • muziekinstrumenten zoals fluiten, didgeridoos (lange blaaspijpen) en klarinetten van bamboe worden gemaakt?
 • bamboe zelfs 30% meer CO2 kan opnemen dan andere planten en bomen?
 • de beroemde wandelstok van Charlie Chaplin van bamboe was?Bekijk de bamboe basics hier